joi, 27 august 2015

Castelul Peleş--->Bijuterie a eleganţei şi rafinamentului




 Un hobby al meu este călătoria. Iubesc acest lucru. De această dată o să vă spun despre un loc încărcat cu istorie, înmiresmat în frumuseţe şi faţetat cu eleganţă şi rafinament. Castelul Peleş este situat pe aşa numitele Pietre Arse, pe valea pârâului Peleş, fiind construit în 1875 şi 1883. Ceea ce se evidenţiază pregnant este faptul că e cea mai cunoscută reşedinţă regală din România. Dar cunoaşteţi secretele ascunse ale acesteia?


  Istoria ne relevă faptul că în urma unui popas la Sinaia, cunoscută atunci ca Podul Neagului, la o mănăstire, Carol I a fost fascinat de peisaj, îmbinarea feerică dintre pitoresc şi sălbatic, astfel cumpărând terenul şi ducând la construirea castelului sub munca indubitabilă şi asiduă depusă de arhitectul german Wilhelm Doderer. Dacă ne referim la decorul exterior, binenţeles vom observa amprentele expresive ale stilului neorenaşterii germane. În urma finalizării construcţiei, s-au înfăptuit lucrări aferente( Camerele Gardianului, Foişorul, Grajdurile Regale şi Centrala Electrică) totul terminându-se abia în 1914.
  Cine nu ştie de Pelişor? Acesta a fost înfăptuit de Karel Liman. Castelul va fi reşedinţa viitorului Rege Ferdinand I şi a soţiei sale Regina Maria.
  Revenind la Castelul Peleş, se spune că este unul dintre cele mai frumoase din Europa şi concomitent, primul electrificat total de pe continent. Construcţia avea deja în folosinţă, un lift interior, aspirator şi încălzire centrală. Deţine 170 de încăperi, însă doar 10 pot fi vizitate.
  Am hotărât să vă prezint câteva dintre aceste camere, care m-au impresionat. Încăperile sunt numeroase: Holul de la intrare, Sala Maura, Sala Florentină, Sala Coroanelor, Sala de Concerte, Sala Armelor, Biblioteca regală, Sala de Muzică, Sala de teatru, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria, Salonul turcesc, Dormitorul, dar şi multe altele.
  În holul de la intrare se poate remarca lambriuri de lemn din nuc îmbinate armonios cu statuile şi decorate cu basoreliefuri. Chiar în centru, în zona tavanului, se poate observa o surpriză. Aici este un plafon mobil din sticlă, cu motor electric ghestionat manual, oferind vizualizarea cerului senin de vară. Era un element surpriză pentru vizitatorii regelui, putând să vadă cerul nopţilor văratice.



  
  O altă încăpere care m-a captivat, este Biblioteca Regală. Cum mulţi mă numesc ''şoarece de biblotecă'', deoarece îmi place foarte mult să citesc, evident această cameră mi-a rămas în suflet. În acest loc se pot vedea cărţi rare, cu coperţi din piele, gravate cu litere de aur. Tot aici există o uşă secretă, în spatele unui raft cu cărţi. O poţi constata, doar dacă eşti puţin atent. Această uşă nu are 3 rafturi, ci 4. Scopul său era de refugiu a regelui în diverse încăperi din castel.



  Cum am specificat şi în articolul trecut, Regele Carol I avea 2 pasiuni, una pentru arta decorativă, acest lucru remarcându-se în Holul de la intrare, iar cea de-a doua este armamentul. Sala de arme adăposteşte peste 4000 de piese europene şi orientale din secolele al XIV-lea şi al XVII-lea. Cele mai importante sunt armurile germane din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, dar şi o armură completă pentru cal şi cavaler, unice în România.



  
  Ultima încăpere care m-a impresionat era Sala de Concerte. Aceasta a fost amenajată în 1906. Aici se pot distinge un clavecin din Anvers în 1621, un pian cu coardă verticală Bluthner şi orga Rieger cu două claviaturi.



   Castelul are un iz al eleganţei şi datorită vitralilor. Majoritatea sunt aduse din Elveţia şi Germania, vechi din secolele  al XV-lea şi al XVII-lea. Un alt element al rafinamentului se poate zării în cele 7 terase decorate cu statui, fântâni şi vase din marmură de Carrara. Cum bine ştim Castelul Peleş este în concurenţă cu un alt castel de pe plaiurile româneşti, Castelul Bran. Din opinie proprie, după ce am văzut ambele castele, Castelul Peleş se află în frunte. Din 2007 acesta şi Pelişorul au fost retrocedate Casei Regale a României.
   O poveste amuzantă care străbate istoria castelului este referitoare la soţii Ceauşescu. Aceştia doreau să îşi stabilească reşedinţa de protocol la castel, astfel cunoscând obiceiul lor de a demola şi a schimba, muzeografii i-au speriat spunând că în interiorul Peleşului se află o ciupercă ce atacă elementele din lemn, fiind foarte dăunătoare omului. Adevărul este că acea ciupercă atacase grinzile clădirii datorită umezelii şi neaerisirii. Credibili din fire, au dormit doar o noapte, în Foişor. Se vorbeşte că Elena Ceauşescu a comandat 6 perne brodate cu fir de argint şi aur. Totuşi valoarea acestora era mare, una singură costând cât un autoturism Dacia din acea vreme. Ştiaţi că la temelia castelului au fost îngropate 2 pergamente într-un tub de sticlă, închis într-unul de plumb şi o colecţie de monede bătute în număr redus, cu chipul lui Carol I. Pergamentele conţineau declaraţia de intenţie şi actul de fundaţie al construcţiei.
Puncte de acces:
   Castelul se află în Sinaia. Se alege Drumul european E60 sau DN1. Punctele de acces din cadrul căii ferate sunt prin intermediul diverselor călătorii care din Ploieşti intră în Valea Prahovei, una dintre opriri fiind Staţiunea Sinaia.
Contact:
   Str.Peleşului, Nr. 2, 106100 Sinaia, Jud. Prahova.
   Tel.: 0244-310.918;  0244-311.496
   Fax: 0244-312.416
   Email: peles.ro@gmail.com
   Web: www.peles.ro

Tarife de vizitare:
   Castelul Peleş---> expoziţia de bază( adulţi 20 ron; pensionari 10 ron; elevi/studenţi 5 ron
   Castelul Pelişor--->( ultima intrare 16:15) adulţi 20 ron; pensionari 10 ron; elevi/studenţi 5 ron



Sper că v-a plăcut!
Vă pup şi îmbrăţişez!
mignona F.Anamaria






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu